伍晃榮

维基语录,自由的名人名言录
跳到导航 跳到搜索

伍晃榮(1940年-2008年),是香港無綫電視前資深體育新聞報導員。著有《波係圓嘅---阿盲44年傳媒生涯回憶錄》(經濟日報出版社,香港, ISBN 9626782978),記載了他44年來,任職於報館、電台和電視台時的趣事和一些“內幕”。

语录[编辑]

  1. 「波係圓嘅」(足球是圓的)
     「波係圓嘅」衍生出來的意思是「足球比賽未到最後一刻,都會有很玄妙的事發生」,這詞這其實是1954年西德國家足球隊教練Sepp Herberger所創。
  2. 「門柱係龍門最好嘅朋友」(門柱是守門員最好的朋友)
  3. 「我一日返十個鐘,但係會將最精彩嘅三分鐘畀你睇!」(我一天工作十小時,但是會把最精彩的三分鐘給你看!)
     任職一間投資銀行的兒子伍家銳說:「老竇,你一日只係做三分鐘!」(父親,你一天只工作三分鐘!)
     伍晃榮便糾正說:「我一日返十個鐘,但係會將最精彩嘅三分鐘畀你睇!」(我一天工作十小時,但是會把最精彩的三分鐘給你看!)
  4. 「通常烏龍波都係靚波。」(通常烏龍球都是好球) 
  5. 「葡萄牙個包列特想笠過龍門李雲在,點知連條橫楣都笠過埋……」葡萄牙的包列特想繞過守門員李雲在,誰知道連那根龍門橫槓也繞過去了。)
     (源於2002年世界盃足球賽中葡萄牙韓國的比賽中對葡萄牙一記射球的旁述)
  6. 「千祈唔好以為呢場波好緊張,係我講得緊張咋!」(千萬別以為這場球好緊張,是我說得緊張而已!)
     (源於2002年世界盃足球賽中克羅地亞墨西哥比賽的描述,全場比賽平靜無奇)
  7. 「碧咸式罰球,笑大人個口。」碧咸式的罰球,笑死人!)
     (源於某場比賽中米赫洛域的罰球的旁述)
  8. 「唔好再玩啦!會死人架!」(別再鬧啦!會死人的!)
     (源於某場由大連實德對阿聯酋阿爾·艾因的球賽中,科薩激動地用雙手抱住主裁判頭部,以示抗議,伍晃榮的旁述)
  9. 「起身啦!唔錯都錯咗咯!」(起來吧!你怎樣都是做錯了!)
     (源於某場車路士列斯聯的比賽中,馬迪奧射入烏龍球後,跪地不起)
  10. 在某場球賽中,阿積士某後衛被對方於前方推到,飛燕諾前鋒隨即射門入網,阿積士後衛同裁判理論,伍晃榮在報道作即時配音:
    後衛:佢推我啊,推我先入波嘎!(他推我啊,推我才進球的!)
    裁判:教精你啦,禁區裡面推人係合法嘅。 (我告訴你吧,在禁區裡面推人是合法的。)
    後衛:佢雙手推我嘎。(他用雙手推我的。)(後衛邊講邊做手勢)
    裁判:推人就梗係用雙手嘎啦!(推人當然用雙手的啦!)
    後衛:……
  11. 在某場熱刺對富咸的比賽中,泰萊把戴維斯撲到,裁判判以十二碼,泰萊抗議,伍晃榮在新聞中作配音:
    泰萊:自己插水啊!……自己插水啊! (他自己假摔啊!...他自己假摔啊!)
    裁判:睬你都多餘嘅!(睬你都沒用!)
  12. 佢哋輸嘅唔係實力,而係少少運氣。
    他們輸了(比賽)不是因為沒有實力,而是欠了一點兒運氣。
  13. 你咁都值幾千萬呀?
    你這個模樣也值幾千萬(塊錢)啊?(指球員入會、轉會費,形容球員門前踢失球)
  14. 嗱!世界級球員呀!
    看,世界級球員啊!(形容外國球員在香港踢表演賽前熱身時飲水動作)
  15. 有咩比入一球更好?就係入多球囉!
    有什麼比攻入一球更好?就是取得多一記入球!
  16. 十二碼有兩個可能,一係入,一係唔入
  17. 有乜嘢比送一個大禮更好?就係送兩個大禮(有場比賽有連續兩次烏龍球)


Wikipedia-logo.png
维基百科中的相关条目:



维基语录链接:名人名言 - 文学作品 - 谚语 - 电影/电视剧对白 - 游戏台词 - 主题 - 分类