奸人堅

维基语录,自由的名人名言录
跳到导航 跳到搜索

《奸人堅》Men Don't Cry),香港無綫電視翡翠台喜劇,由黃子華主演。

對白[编辑]

以下為劇中出現過的奸人語錄。

集數 對白
第一集 「有恩不報未算差,有仇不報正人渣。」
「以和為貴,遲早乞米;三十六著,恃強淩弱。」

「暹羅戰無不勝,男女合用沙華啲。」
「我隻手硬就叫陰招,咁你個頭硬係咪叫陰頭呀,你的功夫係咪叫陰功呀。」
「一二三四五六七八,我的姑娘在那裡?」
「真係有型,天生硬朗無情,幾多好漢為美人,無財又無丁。」

「你啊媽嫌仔多啊」
第二集 「損人必利己,打贏靠暗器,呢個世界係咁啦!吓嘩~」
第三集 「你識做,我識做。」
「一二三,五六七,我的仇人在那裡?我的仇人,一二三四,我的仇人在那裡?」

「一二三四五六七八,我的姑婆在那裡?」
第四集 「咁大條鍊,咁細隻手指公...唉吔...你有咩做得成功架你個人真係...」
「喂!你做咩呀?窩條鍊呀,你係咪癡線o架?我叫你食野,你食我個頭呀?」
第五集 「一件污,兩件穢,三件冇所謂。我奸人堅做個聖人都一個...姓奸人。」
「我浪子美男計上計,打孖咁上,有邊個女人唔死喺我手上。」
「我預咗俾雷劈,但係喺我俾雷劈之前,邊個睇我唔順眼,我就要佢陪葬。由今日開始我唔姓何,我姓奸,我係奸人堅。」
「何有富,我要你不得好死,死無全屍,沉落海底,比魚蝦蟹食哂,食唔哂沖番上岸,俾狗食,D狗食唔哂,俾雀食哂,我搵狼食哂你地。」
第六集 「我講過o架啦嘛,最緊要係咩o野?人財兩得,唔洗"鹹濕"。」
「女人就係咁簡單,佢鍾意你你放篤屁,佢話你好有男人味。」

「淨係欺騙感情,你話幾無恥呢...係要騙財騙色,呢D先叫做智勇雙全。」
「邊個夠膽上黎呢度,我地就全力去唱佢,唱到佢身敗名裂,家破人亡。」
第七集 「我係一個奸人,可以被毀滅,但我唔會比你哋打敗!」
「損人不利己,不如跳井死。」

「趙猛丁同公子,咁唔通真係手背又係肉,手指甲又係肉。」
「沒錯,我是奸人,但起碼奸得堂堂正正。」
「係!我係奸人堅!但我奸得堂堂正正,光明磊落!我行得奸,企得奸!你哋D卑鄙小人,以為掟D咁嘅野可掟驚我呀!」
「貓捉老鼠,隻老鼠死咗,咁隻貓玩乜嘢?我要慢慢玩殘你。」
第八集 「你咁戇居嘅,你好學唔學,做咩要死呀?你死嘅時候,死會黎搵你丫,你去搵佢?」
「你而家受我一拜,你就係一代宗師;你而家唔受,你係一個乞嚏。」
「有教無類就係,有著數就教,冇著數就"哨"。」
「你第日有咩頭痛、腳跛、生仔生唔出呀,我地寶芝林唔會睇你架。」
「買過"黃飛鴻",呢世唔會窮,買個旗仔包生仔。」
「我唔知係咪凍親個籮柚,係咁痾...痾到...喉嚨核都痾埋出黎。」
第九集 「咁而家做黃飛鴻徒弟,真係咁多著數,係人都知啦。正所謂人間有情,你未死就送你一程。」
「得閒奸一奸,大病都好番。」

「黃奸鴻,你想用佛經黎到馴服我呀,我係馬騮精,但係你唔係唐三藏,如來佛祖黎都要死喺我手上。」
「一代宗師,撻到你死無全屍。」
「唔夠力,搵野食。」
第十集 「我地D奸人、聰明人怕惡。係D笨人、蠢人至信我啫。」
「一個純情少女忽然發姣,真係一個謎。」

「"魚眼蘇絲你",我"魚尾蘇絲你"呀。」
「係?你兩嘢就教好我,咁街上面D人咪會話:『黃飛鴻兩嘢就教好奸人堅。』嘩!師父你幾威水呀可!」
第十一集 「女人過左六十斤,男女授受不親」
「我地呢D浪子,係唔會去搵阿爹,只會阿爹黎搵我。」
「人地扮靚係越扮越靚,唔係越扮越囉命丫嘛!一篤牛屎插朵花,始終都係一篤牛屎,你明唔明呀?」
「一條死魚掉番落海,咁佢始終係一條死魚丫嘛,點解你唔接受自己就係一條死魚呢?」
「你係醜,但醜係無罪丫嘛,但係唔知醜就罪大惡極喎。」
「女人唔係雞屎鴨屎,就係豬屎啦,我話你牛屎,講緊你係最高級喎。」
第十二集 「真牙人妒忌假牙人,聞所未聞。」
「牙死不能復生丫,牙牙相報何時了呢?」
「嘩,憑你副尊容都想做明星呀?拍昆蟲紀錄片。」
第十三集 「古語有云:嘢可以亂食,禮物唔可以唔收。」
「人刺青你刺青,你刺隻雞係條腰度,你做咩呀?鍾意食雞腰呀?」
「我話你聽,一個人唔好咁好功夫,你越好功夫呢就越鹹濕。」

「寧可信其有,信左唔使憂。」
第十四集 「一睇我哋就係,苦命鴛鴦一雙雙。」
第十五集 「有人睇到就黃飛鴻,無人睇到就一條蟲。」
「人生出嚟,就為咗自己嘅利益生存。」
「有著數就正義原則,無著數就乜都掉得,呢個世界唔係咁嘅咩?」
第十六集 「師父,我諗我明啦,總之呢,打不還口,罵不還手,買餸啊唔打斧頭。」
「我D咁嘅底,正所謂無人無物無山頭,唔好話做英雄丫做,做灰熊都唔得啦。」
第十七集 「做阿媽已經難做,做老鴇阿媽更加難,我覺得你應該好好孝順你阿媽至啱。」
第十八集 「唔好愛上一個做大事嘅人。」
「兒女私情,與其拖泥帶水,不如一刀兩斷。」
第十九集 「睡咗靚過未睡,呢D係廣東菜嘅特色。」
「你無防範意識,走出街比人劈,劈到豬肉咁,不如去豬肉檔做豬肉啦!」
「切忌喺細面前失威,你敷藥叫到好似女人咁,你話幾丟架。」
「嗱,老闆,我地呢D細嘅無非求一個機會,若然大老闆俾一個機會我,我一定唔會令你失望。」
第二十集 「我咁辛苦捉你哋番嚟放咗你哋,我不如食飽飯扣喉呀!」
「哨牙就唔同喇,又易認,又搶眼,離遠都見到,唔見咗又容易搵得番。」
「你夠膽响我舖頭點燈,我就係你門口點火。」

紅色字為官方網站提供。

Wikipedia-logo.png
维基百科中的相关条目: