徐蒨寧

维基语录,自由的名人名言录
跳到导航 跳到搜索

徐蒨寧英语Marie Lime,綽號「阿姨」),是一位香港化妝師,曾於2021年在ViuTV最後一屆口罩小姐選舉》中贏得亞軍。

語錄[编辑]

  • 2021年4月12日:「阿姨口罩小姐得獎感受」[1]
    • 「我從來無唸過30幾歲人,仲要結咗婚生咗小朋友,都可以有一個重新出發的機會。我由新娘化妝師,到一年前轉型為廣告化妝師,更因為對幕前藝人嘅接觸多咗,而對演藝工作產生興趣,所以我選擇去參加口罩小姐呢個選美,想做個榜樣畀個女睇,亦都想話畀人知道女人唔係過咗三十歲就「人生已完」,仲可以比以前更多姿多彩。」
    • 「口罩小姐呢個節目,令我進一步突破咗自己界限,希望帶到更多正面信息畀所有人,尤其係同我一樣過咗三十歲嘅女性,唔好放棄自己,只要有自信,就好多嘢都可以做得到,感謝大家!」

參考資料[编辑]

  1. 阿姨口罩小姐得獎感受》(徐蒨寧Instagram貼文,2021年4月12日)



维基语录链接:名人名言 - 文学作品 - 谚语 - 电影/电视剧对白 - 游戏台词 - 主题 - 分类